Πώς να αντιμετωπίζετε με ασφάλεια τις ταινίες στη γάτα σας

Πώς να αντιμετωπίζετε με ασφάλεια τις ταινίες στη γάτα σας
Πώς να αντιμετωπίζετε με ασφάλεια τις ταινίες στη γάτα σας

AddThis Κοινή χρήση κουμπιών στο FacebookFacebookFacebookShare στο TwittertwitterTwitterShare στο PinterestPinterestPinterestShare στο MoreAddthismore3

Ένα από τα πιο τυπικά εντερικά παράσιτα που παρατηρούνται στις εγχώριες γάτες είναι οι ταινίες. Υπάρχουν πολλά είδη ταινιών, ωστόσο η πιο τυπική ταινία που παρατηρείται στις γάτες, που κατανοείται ως διπυλιδίου, προέρχεται από την άμεση κατάποση της γάτας του τυπικού ψύλλου, η οποία είναι η ενδιάμεση διατήρηση των ταινιών. Κατά την κατάποση των ενηλίκων ψύλλων φέρνουν αυτές τις ταινίες, οι ταινίες δημιουργούν καθώς και το καταφύγιο στα μικρά έντερα των που επηρεάζονται από τις γάτες, με τα αγκίστρια τους.

Αυτά τα σκουλήκια μπορούν να φτάσουν σε μήκος σε μήκος, καθώς και να ρίξουν τα ανώριμα τμήματα που κατανοούνται ως proglottids στο σκαμνί των επηρεαζόμενων ζώων. Τα τμήματα μοιάζουν με σπόρους ρυζιού ή σπόρων αγγουριού, καθώς και συχνά βλέπουν οι φύλακες των ζώων στο υλικό κοπράνων. Μπορεί επίσης να βλέπουν πραγματικά να κινούνται αργά κατά μήκος των περιοχών γύρω από τη βάση της ουράς καθώς και έξω από τον πρωκτό των επηρεασμένων γατών. Παρόλο που είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τα αυγά με ταινία σε αξιολογήσεις κοπράνων των επιπτώσεων κατοικίδιων ζώων, η διάγνωση γίνεται κανονικά βλέποντας τα κινούμενα proglottids στα κόπρανα καθώς και τις περιοχές γύρω από τον πρωκτό.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ταινίες προκαλούν εξαιρετικά λίγα συμπτώματα σε επηρεασμένες γάτες, εκτός αν υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί για να προκαλέσουν αδυναμία καθώς και απώλεια βάρους. Σε εξαιρετικά ασυνήθιστες περιπτώσεις, οι προσβληθείσες γάτες μπορούν να εμείς εμείς οι ταινίες. Ενώ το dipylidium είναι οι πιο τυπικές ταινίες που παρατηρούνται σε εγχώριες γάτες, υπάρχουν και άλλα πολύ πιο ασυνήθιστα είδη ταινιών που βρέθηκαν μερικές φορές, όπως η ταϊνία καθώς και ο Echinococcus. Αυτά θα προέρχονται συχνά από την κατάποση ενδιάμεσων κρατών όπως ποντίκια, πουλιά, καθώς και κουνέλια ή σε άλλες καταστάσεις από την κατάποση μολυσμένων ψύλλων.

Ενώ η ανθρώπινη λοίμωξη είναι μάλλον ασυνήθιστη, εκτός εάν οι ψύλλοι έχουν καταναλωθεί από τους ανθρώπους, οι άνθρωποι πρέπει να εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί μεθοδικές υγιεινές όταν διαχειρίζονται περιττώματα εγχώριων γάτας, ιδιαίτερα εκείνων θετικών για τα εντερικά σκουλήκια. Η θεραπεία των ταινιών περιλαμβάνει προσεκτική ψύλλους που διαχειρίζονται τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο κατοικίδιο ζώο. Χωρίς ολοκληρωμένο καθώς και κατάλληλο έλεγχο ψύλλων, οι προσβολές με ταινίες πιθανότατα θα επαναληφθούν, ακόμη και με αποτελεσματική προκαταρκτική θεραπεία.

Υπάρχουν ορισμένα εξαιρετικά φάρμακα αποτελεσματικά έναντι των ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των praziquantel καθώς και του Cestex. Μαζί με τον εξαιρετικό έλεγχο των ψύλλων, η πρόγνωση για θεραπεία από την προσβολή από ταινίες είναι εξαιρετικά καλή.